sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kukkahattutäti ei lepää lomallakaan


Pidin kesäkuussa ensimmäisen jakson lomastani. Kun elämä ja ihmissuhteet ovat kovin levällään, lomalla reissataan pohjoiseen ja etelään ja taas jäävät jossain kotona tekemättä kaikki ne hommat, joita jo vuosia on varattu sadepäivien varalle. Valokuvien järjestäminen ja kansioittaminen vielä kun niistä jotakin muistaa. Määrätietoinen kellari- ja vinttikomeroiden siivoaminen. Kirjahyllyn läpikäynti. Tietskan tiedostojen ja kuvien järjestäminen ja varatallennus. Taas ne kaikki siirtyvät jonnekin tulevaan aikaan.

Ensimmäisen lomajakson vietin Etelä-Suomessa vaihtamalla vaippoja, leipomalla hiekkakakkuja ja tekemällä neljän päivän vaelluksen Nuuksiossa 9 veen kanssa. Kahden vaippaikäisen huushollissa mukana eläminen pisti miettimään lapsiperheen arjen strategista koordinointia, tavara- ja huoltologistiikkaa, ajanhallintaa, sisäistä ja ulkoista yhteistyötä ja muita organisaation toimintaan liittyviä asioita tässä ja nyt. Kun äitini syntyi 1930-luvulla, oli päivänselvää, että perheeseen tuli kotiapulainen joksikin aikaa auttamaan lapsen- ja kodinhoidossa. - Turha alkaa meiskaamaan silloisesta luokkayhteiskunnasta, kyse oli tavallisesta tamperelaisesta työläisperheestä, jossa tietenkin vain mies kävi töissä. Kotiapulaisen palkka oli luullakseni ylöspito ja pieni käyttöraha. Tänä päivänä vain todella varakkaat ihmiset voivat palkata kotiin kotityöapua, siis naisten töihin, miesten töihin kodin ulkopuolista työvoimaa ostetaan matalammalla kynnyksellä. Pohjoismaissa yhteiskunta kerää lapset ja heitä hoitavat naiset päiväkoteihin, päiväkotimuotoinen järjestelmä lienee kibbutsin ja kolhoosin jälkeen kustannustehokkain tapa järjestää lasten hoito.  Keski-Euroopassa ja erityisesti Britanniassa lailliset ja laittomat siirtolaisnaiset tekevät koti- ja lastenhoitotöitä pimeillä markkinoilla. Kotitöiden, lasten ja kodin ulkopuoliseen palkkatyöhön osallistumisen yhteen sovittaminen on monimutkainen pakka, jossa aina joku saa Musta-Pekka –kortin. Mitä tästä pitäisi ajatella? Ajattelen tätä myöhemmin.

Juhannuksena rantauduimme Helsingin edustalla olevaan Pihlajasaareen. Valkoposkihanhen poikaset ja vahdittavakseni uskottu ihmislapsi olisivat mielellään tehneet lähempää tuttavuutta. Hanhiemo ja minä tuijotimme tiukasti toisiamme silmiin: näpit irti minun jälkikasvustani tai täältä pesee. Ohitimme toisemme kunnioittavalla etäisyydellä. Hanhipesueen reviirinä oli ihastuttava vanha huvila, jossa toimi kahvila. Kahvilan seinässä oli kyltti ja kyltissä teksti: ”Hyvät asiakkaat, kiireisinä aikoina palvelemme ensisijaisesti helsinkiläisiä eläkeläisiä ja työttömiä. Kampin palvelukeskus, Helsingin kaupunki”. Olipas tyylikäs diskriminointiperuste tässä maailmassa, jossa erilaisilla kulutuskykyperusteisilla premium-korteilla mennään jonojen ohi ja bonuksilla hankitaan lisää bonuksia.  Enpä muista vastaavaa nähneeni. Ten points Kampin palvelukeskukselle.

Vaellus Nuuksiossa  9 veen kanssa oli hyvää harjoitusta edessä oleville vaativammille taipaleille pohjoisilla tunturialueilla.  9 vee oli huolellisesti lakannut kyntensä ja harmitteli että mammin kynnet olivat lakkaamatta. Sovimme että hoidetaan ne sitten myöhemmin. 9 veelle huippujuttu oli virvelillä napattu hauki, jonka maalle kiskomisessa tarvittiin hiukan mamminkin apua. Tunturijärvien kaloihin tottunut mammi tunsi olonsa aika huteroksi isokitaisen ja terävähampaisen otuksen kanssa. Vaikka olen Katiska-Suomesta kotoisin, hauki on aina tuntunut pelottavalta.

Nuuksion valtareiteiltä syrjässä tapasimme pariskunnan, joka oli lähikaupungista tullut viettämään Helsinki-päivää, mikä tarkoitti että tullaan yöksi telttaan Nuuksioon. Etenkin pariskunnan mies oli vannoutunut  metsäretkeilijä. He kertoivat miten joku aika sitten rouva oli ollut yötä Torni-hotellissa mutta mies oli valinnut mieluummin telttayöpymisen omilla tulilla Nuuksiossa. Hyvin nukutun yön jälkeen hän oli palannut autolle Haukkalaan, vaihtanut savunhajuiset vaatteet citykamppeisiin, ajanut Helsingin keskustaan ja marssinut Torniin aamiaiselle. Onkos joku sanonut että pitää valita vain yhdenlainen elämäntapa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti