lauantai 9. heinäkuuta 2016

Lumivapaan kävelemisen taito


Pohjoisessa asuen kesiin latautuu  odotus lumesta vapaasta kävelemisestä. Vapaasti käveleminen on luultavasti yksi ihmisen atavistisimmista kokemuksista.  Useimmat kävelemisestä kirjoitetut kirjat ovat puisevan tylsiä, miten ne muuta voisivat ollakaan koska kävelemisestä kirjoittamisessa on oikeastaan vain kolme vaihtoehtoa:  kuvata  kropan tuntemuksia, luontoympäristöä  tai omassa päässä liikkuvia ajatuksia. Ympäristön kuvaamiseen kamera on useimpien sanojien sanoja parempi, kroppaan ja pääkopan sisältöihin suuntautuvissa kävelykirjoissa  kerrotaan enimmäkseen ihmisyhteisöjen maailmasta ja  kävely on  sivujuonteena, johon palataan yöpymisen tai vaivojen ja  säiden vaihteluiden yhteydessä. Thoreaun  kulttikirjaa Kävelemisen taidosta  luin vain kolmekymmentä sivua kunnes olin  täynnä ukon ylimielistä asennetta laaksossa puurtavia maanviljelijöitä kohtaan. Joka tapauksessa jos kävelemisen sijaan haluaa lukea kävelemisestä, aiheesta löytyy suunnaton määrä omakohtaisia kertomuksia, luonto- ja elämäfilosofiaa, puhumattakaan pilgrim-kirjallisuudesta.

Perusjuttuhan on että ihmisen  kuuluu siirtyä paikasta toiseen kävelemällä. Kaikki muut siirtymisen tavat ovat humpuukia tai keinotekoista hömpötystä. Mutta kuinka ollakaan, voidakseen kävellä rauhassa muutamia päiviä, ihminen joutuu ensin turvautumaan lentokoneeseen, junaan tai bussiin.

Juhannuksena kävelin Storfjordista  Kilpisjärven Koltaluoktaan.  Jäin Eskelisestä  Hattengin leirintäalueelle ja aloitin rinkkaretkeni oikaisemalla luontevuutta jäljitellen norjalaisen maatilan pellonreunaa pitkin kohti Signadalenin laaksoa. Päästäkseen Jäämeren puolelta reitin alkuun Rognlille on ensin käveltävä reilu 20 kilometriä asteittain kapeammaksi muuttuvaa kylätietä. Tiekävely kannattaa koska laakso on suunnattoman kaunis ja uteliaan ihmisen on mukava kurkistella norjalaisia taloja ja ihmetellä millä ihmeellä ne täällä elää ja miksi ne on tänne asettuneet.  Yöllä teltassa kuuntelin lähestyvää ukkosta kunnes ymmärsin että kivivyöryjähän ne ovat.

Innoissani pörheltelin eteenpäin kunnes eräästä talosta tuli vanhempi mies ulos ja kysyi, olenko menossa Barraksen reitille. Kyllä vain. Pahoitellen hän kertoi että minun olisi pitänyt jo kolme kilometriä sitten mennä joesta viimeisen sillan yli. Kolme kilometriä harhaan kuljettuna on kuusi kilometriä ja rinkka selässä se on vielä enemmän.  Lohdutukseksi hän kutsui minut terassilleen kahville ja kantoi valtaisan kakkuvadin pöytään. Siinä  me istuimme ja keskustelimme  Signadalenin laaksosta,  elämästä, kivivyöryjen pelkäämisestä  ja virheiden tekemisestä.  Minä  ryhdyin ajattelemaan huolimatonta kartanlukua onnellisena sattumana,  aina tulen muistamaan ihmisen, joka oli niin ystävällinen satunnaiselle ohikävelijälle.

Matka Rognlilta Gappolle on nousua tunturiylängölle. Varhaisen kesän tulon ansiosta lunta ylhäällä tunturissa  oli enää vain laikkuina eikä vesienkään kanssa ollut odottamiani hankaluuksia.  Vasen kantapää alkoi kipeytyä maantiekävelyn seurauksena  ja lappasin siihen kaikki mahdolliset voiteet mitä  ensiapupussukasta  löysin. Toisinaan tunturissa tapaa ihmisiä, jotka sanovat tulleensa sinne etsimään ja löytämään itseään.  Oman kokemukseni mukaan se mitä itsestäni  löydän, on hyvin fyysinen olento, jonka havainnointi- ja vähäinen ajattelukapasiteetti kohdistuu sellaisiin  asioihin kuin särkeekö lonkkaa, selkää, polvea tai jotain muuta osaa. Onko nälkä, vessahätä, jano, muhkura patjan alla,  miten pidetään kamat kuivana, miksi rinkka ei kevene?  Kerran muistan saaneeni yhden vähän nokkelamman ajatuksen mutta valitettavasti sekin tapahtui bussissa kotimatkalla.

Gappolla yövyin neljänhengen pikkutuvassa, jonka kaapista löytyvät viini- ja konjakkilasit, valitettavasi kumpaakaan juomaa minulla ei ollut mukana. Tupa oli siisti ja suloinen, Tromssan turistforeningenin äsken talkoilla siivoama. Kanssani tupaan osui Bergenissä opiskeleva tromssalaisstyttö, jonka kanssa jaoimme huolta  Euroopan militarisoitumisesta ja epäuskoamme musta-valkoisesta maailmankuvasta, jossa Venäjä on paha ja Nato hyvä.  Pika pikaa referoimme maidemme historiaa ja päädyimme siihen että molempien pienten maiden edunmukaista on olla mahdollisimman neutraaleja ja kaikin tavoin keskittyä rauhantyöhön.   


Yksin tunturissa  kulkiessa ajattelu suuntautuu omaan kroppaan mutta sosiaalisissa kohtaamisissa  ihmisten maailma on heti läsnä. Tähän tosin voi liittyä  kansallisia poikkeuksia. Valljihat –joella pidin paussia ja paistelin trangiassa lettuja. Neljä ihmistä kulki ohi minua edes vilkaisematta  ja tervehdykseeni vastaamatta.  Kuulin että he vaihtoivat keskenään  hiljaa muutaman sanan suomeksi. En pidä itseäni mitenkään sosiaalisena – se on työtäni – mutta aina löytyy vielä enemmän sisäänpäin kääntyneitä. Mikä kumma siinä onkin että suomalaisen kyllä erottaa, niin kadulla kuin tunturissa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti