perjantai 18. maaliskuuta 2016

Missä luuraa rauhanliike?Uutisia ja ajankohtaisohjelmia katsoessa maailma alkaa tuntua vaaralliselta paikalta. Siis se maailma, joka on  oman elämänpiirin ulkopuolella.  Tavallista tylsää elämää viettävän yksilön elämän suurimmat riskit ovat ettei kykene hillitsemään mielitekojaan jääkaapin ovella ja paisuu yli äyräidensä, tai unohtaa laittaa piikkarit jalkaan ulos lähtiessä ja katkaisee koipensa liukkaaksi sliipatulla jalkakäytävällä.

Mutta sitten on nämä ison maailman asiat. Loppuuko Syyrian sota? Murtuuko Eu? Mitä Venäjä meinaa? Voiko Trumpista oikeasti tulla presidentti?  Mitä tässä maailmassa oikein tapahtuu? Näin niin kuin päällimmäisinä. Oikeasti isojen asioiden rinnalla kotimaiset yhteiskuntasopimus (ei kun kilpailukykysopimus) versio x tai ikuisuus-sote  alkavat tuntua pieniltä jutuilta. Toisaalta olen aina ihmetellyt ihmisen –tässä tapauksessa omaa- pääkoppaa, joka samaan aikaan kykenee olemaan huolissaan maailmanrauhasta ja siitä, onko Muoniossa lauantaiaamuna ladut ajettu auki.  Miten samassa päässä, samana hetkenä voi ajatella niin eri mittaluokan ajatuksia ja yhtä huolestuneena ja keskittyneenä?

Pienessä maailmassa pienet asiat ovat isoja harmeja, eihän ihmisyksilöllä ole kuin tämä yksilön oma elämä, joka näillä opeilla eletään tämän kerran. Silti hävettävältä tuntuu kun ison maailman piirissä tapahtuu isoja asioita, ja kuitenkin oman elämän pienet asiat tulevat ensimmäisenä. Molempien maailmojen asiat voivat välillä olla umpisekaisin ja usein näemme ison maailman pienen maailman linssin läpi tulkittuina.  Pienessäkin maailmassa –vaikka siinä eläisi vain yksi ihminen –on aivan kauhea määrä kilpailevia intressejä ja keskenään ristiriitaisia arvokonflikteja ja haluamisia. Pientä maailmaa ihmetellessään alkaa tajuta miten tolkuttoman vaikeata on saada Syyrian sota loppumaan koska osapuolia on monia kymmeniä omine arvoineen ja pyrkimyksineen.  

Olen vakuuttunut siitä että sotien ja väkivallan suhteen pätee sama kuin muidenkin sotkujan, harmien ja ongelmien. Niiden ennaltaehkäisemiseen kannattaa satsata vimmatusti koska irtipäässeen perkeleen saaminen takaisin häkkiin on niin vaikeata. Olen ihmetellyt missä piileksii rauhanliike? Tarkoitan siis sellaista rauhanliikettä, joka pitää rauhaa ykkösjuttuna ilman fuulaa että  joku olisi enemmän rauhan asialla kuin joku toinen tai että rauhanliikkeen voi omistaa. Hämmästyttävän paljon ihan arkielämässä törmää militantteihin asenteisiin ja pyrkimyksiin, etenkin 20-40 –vuotiaissa ihmisissä. Höpsistä väitteelle että jokainen sukupolvi tarvitsee oman sotansa. Taustalla on silkkaa hölmöyttä, suhteellisuudentajuttomuutta ja lintsattuja yhteiskuntaopin ja historian tunteja –kaiketi niitä vielä kouluissa on?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti