sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kesä lyhyt, Operaatio Paulaharju pitkä


Tuntuuhan se haikealta kun kesä lipuu tiehensä. Kesän loppuarviointia tehdessä voi muistella, tuliko kaikki se tehtyä, mitä piti ja oli suunnitellut. Kesällä pitää levätä ja olla aktiivinen, tavata ihmisiä ja syventyä sisimpään omaan itseen, nukkua ja valvoa. 

Katselin ottamiani valokuvia, niistä päätellen olen koko kesän euforinen ilme naamalla työntänyt nuorimmaisen lapsenlapsen vaunuja, puuhannut kaikkea kivaa vanhemman lapsenlapsen kanssa, uinut erilaissa vesissä, kulkenut tunturissa, kalastanut, poiminut kukkia ja täysiä astioita sieniä ja marjoja. Kuviin ei ole tallennettu hikisiä päiviä konttorityössä, läpikastuneita ja mutaisia vaelluskenkiä, itikoiden syömiä jalkoja, rikkaruohojen valtaamaa kasvimaata tai kilometritolkkuisia talsimisia muutaman mustikan perässä.

Tämän kesän yhdeksi huippukokemukseksi jää Juha Hurmeen teatterityhmän Operaatio Paulaharju Hannukurussa. Teatterikokemus kesti neljä päivää ja kolme yötä, mikä kului matkaan Pallakselta Hettaan leppoisasti kävellen. Juha Hurmeen asettamiin sääntöihin kuului, että teatteriin oli tultava joko Pallakselta tai Hetasta. Teatterissa käymisen ei tarvitse olla helppoa, kaupallisuudesta puhumattakaan. Näytökset olivat ilmaisia ja kun yleisömäärä yllätti järjestäjätkin, arvelimme että suomalainen kävelee kun kerta ilman jotakin saa.  Kieltämättä oli jotenkin liikuttavaa nähdä selvästikin ensikertalaisia kömpelösti kompuroimassa Pyhäkeron kivistä rinnettä alas, varovasti sauvoja asetellen. Muutamat nokkelat livistelivät oikoreittejä Raattaman tieltä Vuontispirtiltä ja Ketomellasta. Hannukuruun oli päästävä.

Hannukurussa Hurmeen teatteriryhmä esitti kaksi novellia Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta. Vähäisellä, paikalta hankitulla rekvisiitalla näyttelijät upottivat meidät katsojat vanhaan tunturien maailmaan, näytelmässä porotkin olivat aidompia kuin oikeat porot. Esitysten jälkeen istuimme saunassa ja toistelimme  uudelleen ja uudelleen, että miten voi joku keksiä jotain niin hullua ja hienoa! Me olimme etuoikeutettuja, kaikin tavoin. Saunoimme, uimme ja olimme onnellisia, poissa levottomasta maailmasta, uutisten ja twittereiden todellisuudesta.

Parasta Operaatio Paulaharjussa on että se jatkuu vielä neljänä kesänä. Ensi kesänä esitykset ovat Lemmenjoella, sitten Kevolla, Näätämöllä ja operaation huipuksi vuonna 2018 Haltilla. Viiden vuoden teatterimatka on aloitettu.

Tässä linkki Operaatio Paulaharjun sivuille http://www.operaatiopaulaharju.fi/index.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti