torstai 1. toukokuuta 2014

Muoniolaiset ovat outoa väkeä



Eilen vappuaattoiltana iso määrä kuntalaisia - useamman henkilön arvion mukaan 500-700 ihmistä - kokoontui valtion entisen virastotalon takapihalle. Peltotilkulle asfalttialueen ulkopuolelle oli koottu suuri keko rojua, joka sytytettiin palamaan. Pappi oli edellisenä sunnuntaina kirkossa kehottanut  sanankuulijoita tuomaan kokkoon poltettavaa tavaraa –ei kuitenkaan ympäristölle vaarallista. 

Vappukokko roihusi iloisesti, muutama laulutaitoinen lauloi vanhoja lauluja särisevään kovaääniseen, parilla eurolla sai grillimakkaraa, vohvelia ja kahvia. Lapset laskivat mäkeä lumikinoksessa ja kinusivat foliopalloja. Teinit olivat tälläytyneitä ja lisäsivät tehosteita kasvomaalauksella. Keski-ikäiset puhuivat menneestä talvesta, tulevasta kesästä ja lomista, muista ihmisistä, kunnan asioista, mökin rakentamisesta, teiden kunnosta ja kalastuksesta. Koppavat mummot työntelivät rattaissa lapsenlapsiaan ja vaarit kävivät sosiaalista smalltalkia kaikkien kanssa. Tilaisuudesta oli ilmoitettu A4:lla kauppojen ja tienvarsien ilmoitustauluilla. Kaikki tosin tiesivät vappukokosta ilman tiedottamistakin koska se on vuosien perinne. Seurakunnan lähetystyö järjestää.

Paikalla ei ollut yhtään julkkista, toimittajaa tai hankekoordinaattoria.

Meillä oli mukavaa.

Ai niin, ja kaikki olivat selvin päin. Sekin vielä.

Toistuvasti ihmisten hyvinvointia tai onnellisuutta koskevissa tutkimuksissa ja selvityksissä muoniolaiset mitataan Lapin hyvinvoivemmiksi ja onnellisimmiksi kuntalaisiksi. Tulos on toistunut jo niin usein, ettei sitä voi kuitata pelkästään tutkimusten heppoisuudella tai sattumalla. Yhteiskunnallisten ilmiöiden tulkinnassa katse on yleensä kalibroitu selittämään pahoinvointia ja siihen tarkoitukseen meillä on kehitetty monialainen varasto  syy-seuraus –ketjujen kuvauksia. Hyvinvoinnin syiden selittämiseen on käytetty paljon vähemmän energiaa vaikka hyvinvoinnin ymmärtämisen voisi  olettaa edesauttavaan myös pahoinvoinnin vähentämisessä.
 


Muoniolaisten hyvinvoinnin perustaksi on selitetty historiaa, kuten Ruotsin tuomaa kauppaa, työtä, salakuljetusta ja muuta kanssakäymistä.  Taannoinen valtion aluepolitiikka toi työpaikkoja, yrittäjät ovat olleet paikallisia ja työllistäneet oman kunnan väkeä.  Paitsi aineellisella hyvällä, muoniolaiset selittävät hyvinvointiaan vahvalla yhteisöllisyydellä ja uskonnollisuudella, joka on ollut osa ihmisten arkea ja vahvuudestaan huolimatta suvaitsevaista ja hyväntuulista. Oma veikkaukseni on, että kaikki liittyy kaikkeen. Toimiva yhteisö on toimelias monilla elämänalueilla, tätä kai tarkoitetaan sosiaalisella  pääomalla, joka tuottaa sekä aineellista että henkistä hyvää ja hyvinvointia.
 


Turha luulla, että Muonio olisi jotenkin umpioitunut –ei pidä paikkaansa.  Lappilaisista kunnista Muoniossa on suhteessa väkilukuun eniten ulkomailla syntyneitä asukkaita. Kunnan keskustassa on thaimaalainen ravintola ja sveitsiläinen kahvila mutta suomalais-israelilainen pub näyttää suljetulta. Tiettävästi minkäänlainen pub ei ole Muoniossa lyönyt leiville, asiakkaat puuttuvat. Toisin kuin muissa matkailukunnissa, matkailukaan ei Muoniossa ole keskittynyt panostamaan päihde- ja pikaseksi –painotteiseen ohjelmaan. Muoniossa turistit hätistetään ladulle tai koiravaljakolla tunturiin, kesällä ongelle.  Mikään menomesta Muonio ei ole, se on avoimesti todettava.
 


Totta kai Muoniosta löytyvät samat harmit kuin muualtakin, kaikillahan meillä onnellisuusmuurien takana on asioita, joita ei kylille ja onnellisuustutkijoille levitellä. Hyvinvoivassa yhteisössä huonosti voiminen on erityisen kovaa, paratiisikuvia ei kannata tässä maailmassa rakennella. Mutta millään ei voi tehdä merkityksettömäksi tai vähäarvoiseksi sitä, että satoja ihmisiä pienessä Länsi-Lapin kunnassa kokoontuu valtion autioituvan virastotalon taakse yhteiselle vappukokolle. Se on Wau!

6 kommenttia:

  1. Aivan ihana kirjoitus, ja niin totta! Olen kotosin Muoniosta, luen tätä nyt Brasiliasta :) Olipa ihanaa lukea tällasta sieltä kotoa! :)

    VastaaPoista
  2. Uskonnollisuus on kyllä kahdenkymmenen viime vuoden akana Muoniossa vähentynyt huomattavasti. Kirkosta eroamiset ovat lisääntyneet enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös uskontoon liittyvää rankkaakin arvostelua esiintyy nyt enemmän kuin aikaisemmin.

    VastaaPoista
  3. Mukava kirjoitus! Voisi julkaista myös paikallislehdessä! :)

    VastaaPoista
  4. Olipa mukavaa luettavaa. Jotenkin tuo FB:n otsikointi vaikutti ihan päinvastaiselta. Olen muuttanut Muonioon vajaa 5 vuotta sitten ja todellakin nautin täällä asumisesta. Enkä muuta mihinkään, edes syksyllä...

    VastaaPoista
  5. No niinpä ;-) tästä mallia muillekki!

    VastaaPoista
  6. Jotenkin hullulta kuulostaa mutta muonio on matkailun pioneeri. Sieltähän tulee Lapland Hotels ja Harriniva ja ne on toiminut pitkään alalla. Mikä tulee pubi puolelle niin jos ylläs ja Levi olis kauempana niin silloin siellä toiminta kannattaisi. Mutta toisaalta olen sitä mieltä ihmiset tulee ravintolaan liian myöhäisenä ajankohtana ja liian kännissä koska kossu kotona halvempaa kuin ravintolassa.

    VastaaPoista