sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Hei, sote-kanin korvat näkyy!


Eikö voitaisi sopia, että kaikki yhteiskunnalliset asiat keskitetään pimeään ja sateiseen vuodenaikaan? Hyvien hiihtokelien aikaan pääministerit eivät eroa, sote-ratkaisuja ei tehdä ja Mäntsälän kunnanvaltuutetut keskittyvät pilkkikisojen järjestämiseen. Tänäänkin piti hiissata itsensä sisätiloihin pääministerin haastattelutunnin ajaksi keskellä päivää kuulemaan asia- ja iskulauseita toistelevan eroavan pääministerin vastauksia toimittajien fiilistelykysymyksiin. Olisin älynnyt pysyä ulkona hiihtämässä auringonpaisteessa tai edes kehitellyt jonkun ratkaisun miten tinttien talimakkarapötkö saadaan pysymään puun oksassa. Mutta minkäs tekee, tämä varmaan oli se ominaisuus, miksi luolaihminen kehittyi yhteiskuntaihmiseksi. Silkkaa uteliaisuuttaan.

Mitähän tästä pitäisi ajatella? Fokusoin katseeni taas soteen. 

Metsäperän kukkahattutädin veikkaus on, että kaikki liittyy kaikkeen, ja sote-kanin korvat tai korvien varjot pilkistävät esiin monista puskista.   Sotea on väännetty koska jotakin pitää palveluille tehdä. Maaliskuisen sunnuntain viiden ervan malli tarvittiin myös siksi, että sote-ratkaisun piikkiin voitiin laskea osa miljardisäästöistä. Soten osalta piti tehdä teko, jota voidaan jonkin aikaa kutsua päätökseksi.  Nythän isommat ja pienemmän satraapit kulkevat ympäriinsä toistelemassa, että tärkeintä oli, että saatiin päätös aikaan. Ai miten niin?  Kai päätöksen sisällölläkin on merkitystä? Miksi kaikki puolueet, etenkin oppositio, näyttävällä tavalla änkeytyivät kameroiden eteen liputtamaan ratkaisua, jonka sisältö ja vaikutukset ovat ihan auki?

Kukkahattutätikin ymmärtää, että sote on hetkeksi siivottu pois päivän keskustelusta, kysyttäessä voi sanoa, että sote-malli päätetty ja yksityiskohdat ovat valmistelussa. Kokoomus ja demarit voivat käydä puheenjohtajakisansa ilman, että kandidaatteja mätkitään sotella päin pläsiä. Erityisesti sote-välirauhaa tarvitsee Jutta Urpilainen, jonka puheenjohtajuutta uhkaa mäntsäläläinen kunnanvaltuutettu Antti Rinne. Rinteen kannatustahan tolkun ihminen ei voi ymmärtää, mutta kyse onkin demareiden sisäisestä asiasta. Urpilaistakin enemmän Rinnettä kammoavat persut, joiden mielestä maahan ei tarvita toista persupuoluetta. Siksi tässä vaiheessa Soini voi antaa sivusta tukea hallitukselle ja etenkin istuvalle valtiovarainministerille.

Viiden erva-alueen mallissa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen ja tuotamisen erottaminen on niin iso ja olennainen ratkaisu, että ei voi kuin haukkoa henkeään ja ihmetellä, miten siitä ei revitä valtavia otsikoita? Palveluiden järjestämisen ja tuottamisen erottamisella sote-pakkaan on ujutettu kunnon kokoomuslainen markkkinavetoinen sote-palveluiden tuottaminen. Vai onko ratkaisu kokoomusvetoinen? Kokoomuksen kohta ex-puheenjohtaja Katainen on kuulunut oman puolueensa sosiaalisesti vastuuntuntoiseen siipeen, mikä on ollut omiaan vetämään kokoomuksen äänestäjiksi pieni- ja keskipalkkaisia naisia, joiden kotipesäksi kokoomus lähtökohtaisesti on outo.  Oliko järjestämisen ja tuottamisen erottaminen yrityselämäsuuntautuneen ja kuntapalveluista kaukana olevan keskustan puheenjohtaja Sipilän idea? Mutta mitä sanoo keskustapuolueen kuntasuuntautunut kenttäväki kun se hoksaa, millainen kani hatusta nousee?

Eniten ongelmia veikkaan viiden ervan sote-mallista seuraavan keskustapuolueelle. Jännä seurata, miten keskustavaltainen kuntakenttä reagoi,  kun se herää todellisuuteen ja tajuaa, että palveluiden tuottaja erva-pohjaisessa mallissa voi olla muukin kuin kunta.  Nythän kunnat ja kuntayhtymät kaapivat maata toistensa alta  ja kilpailevat keskenään sillä välin kun terveydenhuollon pörssiyritykset hiovat strategioitaan.  Kaukaa viisaat ja hyvin verkostoituneet, alun perin terveydenhuollosta aloittaneet palveluryitykset ovat jo ajat sitten laajentaneet toimintaansa sosiaalipalveluihin. Ei vaadi paljoakaan mielikuvitusta nähdä tulevaisuus, jossa ervat kilpailuttavat suuria palvelukokonaisuuksia ja hankinnan saa se, joka tekee parhaan tarjouksen. Tietysti. 

Kuntien ja kuntayhtymien pitää kyetä tekemään maakuntarajat ylittävää yhteistyötä pärjätäkseen valtakunnallisesti toimivien sosiaali- ja terveysalan yritysten kanssa.  Kuntakentän lisäksi odottelen ammattiliittojen heräämistä, miksi kuntatyöntekijöitä edustavat liitot ovat hipihiljaa?  Tämä on ihan mahdottoman jännittävää ja uutisten seuraaminen tulee pilaamaan monta kaunista valoisaa kevätiltaa.

Pienistä puolueista lähinnä sydäntäni olevat vihreät ovat hämmentäviä. Kun uusin sote-ratkaisu tuli, vihreät olivat siitä iloisia, se oli vihreiden tavoitteiden mukainen. Vihreät ovat niin iloisia kaikesta. Syy iloisuuteen ei ole selvinnyt, mutta koska taidan olla maksanut tämän vuoden jäsenmaksun, olen myös hyvällä tuulella ja heiluttelen mikkihiiren korviani.


Onko sotesta tullut peliväline?  Miksi minäkin kirjoitan sotesta kuin sote-poliittinen päätöksenteko olisi jotain muuta kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä? Minulla ei ole uusia mielipiteitä sote-mallista. Erva-pohjainen malli vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että sosiaalipalvelut tulee irrottaa tästä paketista ja toimia kuten muissakin Pohjoismaissa: sosiaalipalvelut kuuluvat kuntiin. Tästä paasasin jo viides tammikuuta blogissani, joten yritän olla aloittamatta taas. Kunkin hetkisistä poliittisista sote-päätöksistä riippumatta kaikki aikaisemmat mielipiteeni ovat edelleen voimassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti