torstai 24. tammikuuta 2013

Karhu nukkuu pesässä mutta puhutsä suomee?




Olen seurannut ns. ulkomaalaisen suomen opiskelua, sellaista ihan alkutekijöistä alkavaa pinnistelyä, jossa aloitetaan aidosta nollatasosta. Koska minulla ei ole minkäänlaista pedagogista pätevyyttä, minulla on kielen opettamisesta ja oppimisesta paljon mielipiteitä ja tiedän kuinka homma pitäisi hoitaa.

Kielikurssilla opitaan ihan järkeviä asioita kuten leipä, maito, makkara, juusto, lautanen, kauppa, auto, lukuja, viikonpäiviä, kuukausia jne. Silti minusta hauskaa on, että ensimmäisinä päivinä kaupunkilaiset opiskelijat oppivat tietämään että Suomessa on hirviä, susia, pöllöjä ja lokkeja. Ulkomailta tullut oppii kolmantena kurssipäivänä että ”karhu nukkuu pesässä”. Se on hyvä talvella tietää, koska elleivät ne nukkuisi pesässä, niitä keikkuisi pitkin kyliä, katsokaa vain miten niitä kevään tullen saa väistellä puistoissa ja hätistellä luudalla alas parvekkeelta.

Kävin avuliaasti lainaamassa kirjastosta suomen kielen alkeiskursseja opintojen tueksi. Mitä ihmettä, mitä kieltä? ”Mennäänks kiskalle? Onks kaikki mukana? Mitä me ostetaan sun synttäreitä varten? Ku nyt kerta on kakskytviis-vuotis synttärit niin pitää kai ostaa pari puolloa kuohuviiniä. Puhutsä suomee? ” Jne, jne. Suomea ulkomaalaisille opettavat kirjat ovat kummallista Helsingin-seudun paikallismurretta tavoittelevaa sopotusta. Miksi ulkomaalaisille ei opeteta kunnollista kieltä?  

Ei totta vie ole kumma että maahanamuuttajien kielitaito pysyy huonona, jos heille ei edes opeteta suomea vaan jonkinlaista puolikieltä. Onko huonon kielenopetuksen tarkoituskin pitää ulkomaalainen ulkona, kielihän on mitä kätevin ulossuljennan muoto, monin tavoin. Kun et osaa puhua etkä varsinkaan kirjoittaa yleiskieltä, vaikutat aina epäaikuiselta ja mahdollisuutesi opiskeluun ja työnsaantiin ovat kieltä osaavaa kantaväestöä heikommat. Onks tässä joku piilo-opetussuunnitelma, siis, niinku hei?

Moniko meistä suostuisi siihen että lapsillemme ja lapsenlapsillemme opetettaisiin koulussa suomea jotenkin sinne päin?

   
Kirjallisuus:
Abondolo, Daniel (2009) Colloquial Finnish. The  Complete Course for Beginners. Routledge. Taylor & Fransis Group. London and New York.

Berg, Maarit ja Silferberg Leena (2004) Kato hei, puhekielen alkeet. Finn Lectura. Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti