sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Lintuja, possuja ja mummoja

Rovaniemen Konttisen puistoon on vuosikymmenien aikana liittynyt erilaisia pyrkimyksiä. Sen yllä on toisinaan leijunut hotellirakentamisen optio, kuten kaupungissamme on tapana aika ajoin kaikkien maaplänttien kohdalla.  Muistan myös miten 90-luvulla kaupunginvaltuuston naiset teimme aloitteen, jolla puisto julistettiin perhepuistoksi. Erityisesti huolehdittiin, ettei yksikään miesvaltuutettu saanut allekirjoittaa aloitetta, ikään kuin perheisiin liittyvät asiat eivät olisi kuuluneet miehille. Huh, miten hävettää, teimmepä karhunpalvelusta tasa-arvolle.

Viime kesänä puistoon ilmestyi paljon uusia kalusteita, joihin oli kiinnitetty lintu- ja possuhahmojen päitä. Puistoa alettiin kutsua Angry Birds –puistoksi. Toivon vihaisille linnuille pitkää ikää koska ne suojelevat puistoa rakentamishankkeilta, poks ja pang.

Puisto sinänsä on mainio rakennettu leikkipuisto. Se kokoaa lapsiperheitä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustumiseen, juoruiluun ja muuhun tärkeään sosiaaliseen kanssakäymiseen lasten kanssa puistoon tuleville aikuisille.  Epäluuloisena mulkoilen, mahtuuko puistoon luistelukenttää, ja jos ei mahdu, sen on kyllä iso moka! Samaa mieltä on seitsemänvuotias lapsenlapseni Vilma, jonka kanssa viime talven hiihtolomalla treenasimme luistelua pelaamalla jääkiekkoa. Suosittelen muuten jääkiekkoa kaikille mummoille erityisesti tyttölastenlasten kanssa: siinä oppii oikeasti luistelemaan, sekä lapsenlapsi että mummo.  Puistossa on kuulemma myös jonkinlainen senioreiden agility –rata, mutta sen suhteen olen vähän epävarma. Ainakin yksi treenilaite oli koitua kohtalokseni kun sutjakkaasti pääsin kiipeämään köysiseinää ylös kolmen metrin korkeuteen, mutta alaspäin kurvaaminen olikin sitten hankalampaa. Sielläpä sitten sätkyttelin ja kiitin luojaani, että olin iltalenkiltä palaamassa hämärän aikaan, eikä japanilaisia turisteja ollut lähistöllä kuvia räpsimässä.  Mummolla on vielä treenaamista.

Vihaisten lintujen puiston rakentamisesta käytiin myös valituskierros koska hankintaa ei ollut kilpailutettu. Kaupunki oli halunnut puistosta nimenomaan Angry Birds –puiston, mihin puiston rakentaneella Lappsetilla on yksinoikeus. Toinen paikallinen yritys Carousel valitti asiasta markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus päätti että kaupungin olisi pitänyt kilpailuttaa hankinta säännösten mukaisesti.  Kaupunki taas oli todennut selvityksessään markkinaoikeudelle, että puistoa ei olisi voinut toteuttaa muu kuin Lappset Group, jolla on yksinoikeus Angry Birds-tavamerkkiin. Uutinen on poimittu Lapin radion nettisivuilta 28.12. Markkinaoikeuden päätös on varsin järkeenkäypä.  Olisi se sangen outoa jos päättämällä, että hankitaan tietyn tuotemerkkinen tavara, voidaan hankintalailla pyyhkäistä pöytää. Fiskarsin sakset tilataan Fiskarsilta.

Tuntematta alaa sen kummemmin, on syytä tuntea sympatiaa sekä Lappsetia että Carousellia kohtaan. Molemmat ovat ymmärtääkseni paikallisia niin paljon kuin nyt jokin yritys sitä nykymaailmassa voi olla. Maallikkojärkeni sanoo, että kaupungin etu on paitsi käyttää veronmaksajien rahoja taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti, pyrkiä kaikin tavoin kohtelemaan ainakin paikallisia yrittäjiä tasapuolisesti. Mitä useampi yritys täällä kukkii ja kukoistaa, sen parempi. – Aivan, totta kai tiedän, että paikallisuuden suosimisessa pitää taiteilla kieli keskellä suuta hankintalain pykäliä pyörittäen, mutta kuinka moni voi vilpittömästi vakuuttaa, ettei moraali joustaisi kotikuntaan päin ainakin hiukan?

Näihin vihaisiin lintuihin en ole syvemmin paneutunut, teen sen ensi vuonna. Siis ampuuks ne linnut ihan oikeesti jollain jotain?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti